Paras puhelimen näytön suojakalvo – kaikki suojakalvoista

Mikä on paras puhelimen näytön suojakalvo?

Millainen näytön suojakalvo kannattaa valita puhelimeen tai tablet-tietokoneeseen? Mikä on paras puhelimen näytön suojakalvo? Luettuasi tämän artikkelin, tiedät kaiken tarvittavan näytön suojakalvoista puhelimeen ja muihin laitteisiin sekä osaat valita oikean suojakalvon omaan puhelimeesi tai muuhun laitteeseen.

Haluatko vältää ensimmäisen ja yleisimmän virheen? – Tämä on helppoa, älä jätä näyttöä suojaamatta!

Millaisia näytön suojakalvoja on myynnissä?

Monelle kuluttajalle näytön suojakalvon hankinnan tekee vaikeaksi tietämättömyys minkälainen suojakalvo tai näytönsuoja kannattaa ostaa. Markkinoilla on valtavasti erilaisia suojakalvoja useilta eri valmistajilta, on olemassa useita eri materiaaleja sekä hintahaitari vaihtelee muutamasta eurosta aina useisiin kymmeniin euroihin.

Käydään aluksi läpi kaikki eri suojakalvojen tyypit ja toimintaperiaatteet, jonka jälkeen ymmärrät asian paremmin. Käytännössä myynnissä on toimintaperiaatteeltaan vain kolme eri suojakalvomallia, mutta niillä on sitten erilaisia ominaisuuksia, joihin palaamme myöhemmin artikkelissa.

Nämä ovat suojakalvojen kolme pääkategoriaa

Näytön suojakalvot voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: muoviset näytön suojakalvot, lasiset näytön suojakalvot sekä nestemäiset näytön suojakalvot. Näiden kolmen pääkategorian ympärille muodostuvat lähes kaikki myynnissä olevat näytön suojakalvot sekä puhelimiin sekä muihin näytöllisiin älylaitteisiin. 

Ensimmäisenä markkinoille tulivat muoviset näytön suojakalvot ja aluksi tarjolla ei ollut juurikaan muita vaihtoehtoja. Joitakin vuosi myöhemmin markkinoille tulleet lasiset näytön suojakalvot alkoivat syrjäyttää muovikalvojen asemaa ja tällä hetkellä lasikalvot ovat selkeästi myydyin suojakalvomalli. Uusimpana myyntiin on tullut nestemäiset näytön suojat, jotka nostavat suosiotaan vuosi vuodelta.

Mitä eroa on suojakalvolla, suojalasilla tai panssarilasilla ja muilla näytönsuojilla?

Muovikalvoista käytetään usein nimikkeitä suojakalvo tai näytönsuoja, mutta tämä tosin voi tarkoittaa yleisenä nimenä mitä vain suojakalvoa, joten muista tarkistaa että kyse on varmasti muovisesta suojakalvosta.

Lasista näytön suokalvoista käytetään usein nimikkeitä lasikalvo, suojalasi tai panssarilasi, joka kuvaa lasisen kalvon vahvaa iskunsietokykyä.

Nestemäiset näytönsuojat ovat usein helposti tunnistettavissa, koska niistä käytetään usein nimiä nestemäinen suojakalvo tai nestemäinen näytönsuoja.

Karkaistu lasinen suojakalvo eli panssarilasi

Panssarilasit valmistetaan lämpö- ja kemikaalikäsittelyn avulla, jonka avulla lasista saadaan vahvempi ja iskunkestävämpi. Vahva iskukestävyys onkin lasikalvon tärkein ominaisuus sen suojatessa puhelimen tai laitteen näyttöä. Lasi säilyy silti kirkkaana ja läpäisee hyvin valoa, joten näytönsuojana tämä pitää puhelimen näytön kirkkaana.

Suojakalvotukku - Suojis®-panssarilasi
Suojakalvotukku - Suojis®-panssarilasi koko näytölle
perinteinen-panssarilasi-suoralle-näytölle
Perinteinen panssarilasi suoralle näytölle

Panssarilasit ilmoittavat vahvuuden ja iskunkestävyyden Moshin asteikkoa käyttäen, jonka asteikko on välillä 1-10. Vertailun vuoksi otetaan esimerkki että timantti on asteikon vahvin saaden asteikon täydet 10 pistettä. Normaalin lasin lukema asteikolla on noin 5 ja panssarilaseilla saavutetaan valmistajasta riippuen 7-9 pisteen vahvuus ja iskunkestävyys.

Lisäksi panssarilasien ja suojalasien valmistajat ovat lisänneet laminoidun pinnoitteen, joten jos panssarilasi sattuu hajoamaan, sen saa näytöstä irti yhtenä kappaleena ilman irtoavia sirpaleita tai lasin palasia.

Käytännössä siis panssarilasi on tuntumaltaan sama kuin käyttäisit puhelimen omaa näyttöä, mutta se tuo siihen suojaa sekä iskunkestävyyttä.

Muoviset suojakalvot ja näytönsuojat

Muoviset eli ns. perinteiset näytön suojakalvot ovat nimensä mukaisesti tehty muovista. Muovisia näytön suojakalvoja on olemassa kahdesta eri päämateriaalista tehtyä vaihtoehtoa: TPU näytön suojakalvot sekä PET näytön suojakalvot.

suojakalvotukku-muovinen-suojakalvo
Suojakalvotukku - Nano TPU näytön suojakalvo
perinteinen-muovinen-suojakalvo
Perinteinen muovinen näytön suojakalvo

TPU (Thermoplastinen polyuretaanielastomeeri) muovin ominaisuuksia ovat hyvä repimislujuus, kulutuksenkesto sekä hyvän säänkesto. Joustavuus- ja lujuusoominaisuuksien johdosta TPU suojakalvot antavat paremman suojan pieniä iskuja ja kolhuja vastaan verratuna PET suojakalvoihin. TPU kalvoilla on myös ns. “self healing” ominaisuuksia eli kalvo korjaa itsessään pieniä naarmuja ja palautuu ennalleen.

PET (Polyeteenitereftalaatti) muovin ominaisuuksia ovat hyvä läpinäkyvyys ja hyvä kulutuksen kesto. PET kalvot ovat kirkkaita ja säilyttävät hyvin näytön omat värit ja tarkkuuden sekä ovat hinnaltaan usein edullisin vaihtoehto.

Nestemäiset suojakalvot ja näytönsuojat

Nestemäiset näytön suojakalvot ovat tulleet markkinoille ja myyntiin vasta viime vuosien aikana ja ovat ns. uusi tapa suojata puhelimen tai muun laitteen näyttö. 

suojakalvotukku-bluebiit-nestemäinen-suojakalvo
Suojakalvotukku - Bluebiit nestemäinen näytön suojakalvo
nestemäinen-näytön-suojakalvo
Nestemäinen näytön suojakalvo hylkii kosteutta ja likaa

Käytännössä se tapahtuu siten, että puhdistetulle näytölle levitetään nestemäinen suojaava aineseos ja annetaan sen vaikuttaa tuotteesta riippuen muutamasta tunnista päivään. Suojaava kalvo saavuttaa lujuutensa valmistajasta riippuen muutamissa päivissä ja sille luvataan 6-12kk käyttöikä, jonka jälkeen se kuluu käytössä pois laitteen näytöltä.

Nestemäiset suojakalvot antavat hyvää suojaa naarmuja vastaan ja ovat lähes huomaamaton suoja näytöllä, joten käytössä sitä ei juurikaan edes huomaa. Iskunkestävyys ominaisuuksia sille luvataan myös valmistajasta riippuen, mutta eri tuotteiden välillä on iskunkestävyys ominaisuuksissa melko suuria eroja.

Useat nestemäiset näytönsuojat sisältävät myös viruksia ja bakteereja estäviä sekä rikkovia ominaisuuksia, mutta nämäkin vaihtelevat suuresti eri valmistajien tuotteiden välillä.

Yhteenveto - näytön suojakalvot ja niiden ominaisuudet

Tässä vielä kompakti yhteenveto eri näytön suojakalvojen ominaisuuksista, hyvistä ja huonoista puolista. Käymme myöhemmin läpi vielä tarkempia erikoisominaisuuksia ja vinkit miten valita oikea näytön suojakalvo.

Muovi

Näytön suojakalvo
 • Edullinen hinta
 • Naarmujen suojaus
 • Iskujen suojaus
 • Haastava asentaa
EDULLINEN

Lasi

Näytön suojakalvo
 • Iskujen suojaus
 • Naarmujen suojaus
 • Helppo asentaa
 • Rikkoutuu helpoiten
PARAS

Neste

Näytön suojakalvo
 • Huomaamaton
 • Naarmujen suojaus
 • Helppo asentaa
 • Kuluu käytössä pois
UUTUUS

Näytön suojakalvojen erikoisominaisuudet

Näytön suojakalvoilla voi olla monenlaisia erikoisominaisuuksia, joilla saadaan tuotteeseen parempaa suojaavuutta, istuvuutta näyttöön, antibakteerisia ominaisuuksia, sinisen uv-valon suojaa silmille tai yksityisyyttä lisääviä ominaisuuksua. Näiden ominaisuuksen avulla voidaan tarjota juuri käyttötarkoitukseen tai olosuhteisiin sopiva näytön suojakalvo.

Privacy näytön suojakalvo - suojaa ylimääräisiltä katseilta

privacy-näytön-suojakalvo
Privacy näytön suojakalvo

Privacy näytön suojakalvot suojaavat nimensä mukaisesti näytön sisältöä muiden katseilta ja antavat käyttäjälle yksityisyyttä etenkin julkisilla paikoilla. Suojakalvossa on valon läpäisyä estävä kerros, joka estää valon läpäisyn sivuille päin.

Sivuilta katsoville näyttö näkyy pelkästään mustana, mutta suoraan edestä katsova käyttäjä näkee sen aivan normaalisti.

ANTIBAKTEERINEN NÄYTÖN SUOJAKALVO - EHKÄISE VIRUKSIA JA BAKTEEREJA

antibakteerinen-näytön-suojakalvo
Antibakteerinen näytön suojakalvo

Antibakteeriset näytön suojakalvot on pinnoitettu bakteereja sekä viruksia hylkivällä ja hajoittavalla pinnoitteella. Näin ollen virukset ja bakteerit eivät elä ja lisäänny kyseisellä pinnoitteella. Useat kalvot antavat jopa lähes 100% suojan.

 Pinnoitteena käytetään mm. hopea sisältävää antibakteerista pinnoitetta. Puhelimen näyttö on tutkitusti yksi likaisimmista paikoista mihin ihminen koskee toistuvasti. 

Anti Blue Light näytön suojakalvo - säästä silmäsi siniseltä valolta

anti-blue-light-näytön-suojakalvo
Anti-Blue Light näytön suojakalvo estää haitallisen sinisen valon

Anti Blue Light näytön suojakalvot suodattavat näytöltä tulevan sinisen valon, joka on haitallista silmille, heikentää keskittymiskykyä sekä vaikuttaa melatoniinin tuotantoon ja sitä kautta unen laatuun. Tästä on myös paljon tutkimustietoa sekä kalvojen toimivuudesta.

Sinivalosuodatin ei tietenkään poista kaikkea sinistä valoa, vaan vain haitallisen 380-500 nanometrin taajuisen sinisen valon. Näytön toimintaan tällä ei juurikaan ole vaikutusta, mutta osat pinnoitteista voivat olla hieman sinisen sävyisiä.

Anti Glare näytön suojakalvo - estä heijastukset kikkaalla säällä

Anti-Glare näytön suojakalvossa on mattapinta
Anti-Glare näytön suojakalvossa on mattapinta

Anti Glare näytön suojakalvot ovat mattapintaisia suojakalvoja, joissa on häikäisyä estävä pinnoite. Monesti erittäin kirkkaalla säällä ja voimakkaassa auringonpaisteessa näyttöä on vaikea lukea, mutta Anti-Glare pinnoite estää heijastukset.

Pinnoite on usein mattapintainen, joten se on tuntumaltaan mukava käyttää ja sormi liukuu siinä kivasti.  Pienenä miinuksena on, että pimeällä säällä ja sisätiloissa kalvon pinnoite saattaa tummentaa näyttöä turhaan.

Mitä eroa on klassisella suojakalvolla ja kaarevilla näytön suojakalvoilla?

Ennen puhelinten näytöt olivat suoria ja pinnaltaan tasaisia, mutta viime vuosina markkinoille on tullut paljon näyttöjä joissa on kaarevat ja ulkonevat reunat ja erilaisia muotoja. Näin ollen myös näytön suojakalvot ovat joutuneet taipumaan monenlaisiin muotoihin, jotta koko puhelimen näyttö saadaan turvallisesti suojattua.

Perinteiseen suoraan näyttöön, jossa ei ole muotoja, on saatava paljon erilaisia näytön suojakalvoja. Muoviset kalvot toimivat suorapintaisissa näytöissä yhtä hyvin kuin lasiset näytön suojakalvot. Suoralle pinnalle myös asentaminen on yleensä melko helppoa ja vaivatonta.

Kaarevareunaisille näytöille on olemassa sitten useampi vaihtoehtoja ja myös hinnat nousevat näissä kalvoissa sen mukaan, miten tarkasti ne on valmistettu suojaamaan koko kaarevareunaista näyttöä. Tuotenimissä puhutaan usein 3D näytön suojakalvosta tai Curved näytön suojakalvosta tai Kokonäytön suojakalvosta. 

mobiilitukku-kokonäytön-panssarilasi
Mobiilitukku - Koko Näytön Panssarilasi
kaareva-näytön-suojakalvo
Kaareva näytön suojakalvo

Kaarevalle tehdyt näytön suojakalvot voivat olla tehty kokonaan lasista, jolloin myös kaarevien reunojen päälle tuleva lasi on yhtä samaa lasia kaarevine reunoineen. Valtaosa näistä näytön suojakalvoista on kuitenkin tehty niin, että näytön suoralle osalle on lasikalvo ja reunat on suojattu jonkinlaisella muovin / kumin seoksesta tehdyllä reunuksella tai kehyksellä. Molemmat vaihtoehdot ovat toimivia ja hyviä, mutta tietenkin kokonaan lasista toteutettu kalvo on siistimpi. 

Muoviset kalvot eivät toimi juurikaan kaarevissa näytöissä eikä niitä näin ollen ole niihin edes saatavissa.

Pikaopas - näin luet näytön suojakalvon tuotekuvauksen

Apple iPhone 12 Antibakteerinen koko näytön panssarilasi. 

9H / 0.33mm japanilainen AGC-lasi, öljyä hylkivä nanopinnoite. Saattinen kiinnitys ja kerrosrakenne.

Tässä tuotetekstit selkeästi avattuna ja kerrottuna

Kyseessä on siis lasinen näytön suojakalvo, joka suojaa iPhone 12 puhelimen koko näytön eli myös sen kaarevat reunat. Tuotekuvasta näet miten reunojen suojaus on toteutettu. 

Karkaistu lasi on kovuusluokaltaan Moshin asteikolla 9 ja H tarkoittaa erittäin kovaa lujuutta. Kalvon paksuus on vain 0.33mm eri kyseessa on ohut panssarilasi, mutta kestävyydeltään vahva lasi. Japanista tulee myös laadukkaimmat näytön suojakalvojen materiaalit, joten myös materiaali on tässä ensiluokkaista.

Kalvoon on lisätty nanopinnoite, joka hylkii öljyä eli toisin sanoen estää sormenjälkien jäämistä lasikalvon pinnalle.

Lähes kaikki suojakalvot kiinnitetään staattisen sähkön avulla näyttöön, joten mitään liimaa tai kiinnitysaineita ei tarvita. Lisäksi on maininta kerrosrakenteesta, joka tarkoittaa että lasikalvon mahdollisesti hajotessa, siitä ei irtoa sirpaleita ja sen saa yhtenä kappaleena irti näytöstä.

 

Mikä on paras puhelimen näytön suojakalvo?

Tähän kysymykseen on haettu vastausta tässä artikkelissa kertomalla ensin  kattava tietopaketti mitä suojakalvot ovat, millaisia erilaisia suojakalvoja myynnistä löytyy sekä esitelty niiden erikoisominaisuudet. Näiden pohjalta jokainen pääsee valitsemaan omaan käyttöön sopivan näytön suojakalvon.

Mielestämme lasikalvot eli panssarilasit ovat tällä hetkellä paras puhelimen näytön suojakalvo usein eri perustein. 

Ensinnäkin niiden iskunkesvyys ja suojaavuus ominaisuudet ovat parhaat verrattuna muihin näytön suojakalvoihin sekä tuntuma lasikalvossa on kuin laitteen omassa lasinäytössä. Lisäksi niiden asentaminen on helppoa ja ei tarvitse taistella ilmakuplia vastaan kuten muovikalojen kanssa usein käy.

Panssarilaseihin on myös saatavana paljon eri erikoisominaisuuksia, kuten koko näytön suojaavuus sekä monenlaiset eri pinnoitteet kuten antibakteerinen pinnoite tai sinisen valon suoja.

Raadin mielestä paras puhelimen näytön suojakalvo on lasinen suojakalvo eli panssarilasi.

One Reply to “Paras puhelimen näytön suojakalvo – kaikki suojakalvoista”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *